Hoe kan dat nou? - wimgrid2019

Wim en Ingrid de Graaf
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De benzineprijs van januari: € 1,449
In nog geen drie maanden tijd is de benzineprijs met € 0,20 gestegen.
Nu: (30-03-2019) € 1,649

En hoe kan dat nou? De centen zijn toch verdwenen? En Shell rekent nog met 1/10 cent.

Komt dat ok hierdoor?

Dividenddeal leverde Shell 890 miljoen euro op in 2018
Trouw
Olieconcern Shell heeft in 2018 naar schatting 890 miljoen euro aan dividendbelasting bespaard dankzij een oude afspraak met de Belastingdienst. Dat heeft de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (Somo) berekend op basis van het door Shell uitgekeerde dividend in 2018.
In totaal heeft de deal met de Belastingdienst de afgelopen jaren al zo’n 8 miljard euro aan besparingen opgeleverd, stelt Somo. (…)
Vorig jaar concludeerde hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam dat die afspraak hoogstwaarschijnlijk in strijd is met de Wet op de dividendbelasting. (…)
Vorig jaar werd duidelijk dat de afspraak tussen de fiscus en Shell hoogstwaarschijnlijk geen einddatum kent. Dat is uitzonderlijk, omdat volgens staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën in het algemeen een termijn van 4 of 5 jaar wordt opgenomen in afspraken. (…)
De Tweede Kamer debatteert woensdag over veranderingen in de manier waarop de Belastingdienst afspraken mag maken met bedrijven. Staatssecretaris Snel wil dergelijke afspraken niet langer toestaan als het enige doel van bedrijven is om belasting te ontwijken. Ook zal er voortaan een samenvatting van de afspraken worden gepubliceerd. Dat geldt echter alleen voor nieuwe afspraken – bestaande deals zoals met Shell vallen vooralsnog buiten het nieuwe beleid*.
* Veelzeggend
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu